Elke maand doorloopt de maan vier fasen.
Fase 1 is de Nieuwe Maan. De maan staat met haar donkere zijde naar de aarde toegekeerd, en is dus niet zichtbaar voor ons. Dit is de fase dat een nieuw begin, nieuwe projecten aanmoedigt.
De 2de fase is de Wassende Maan. Vanop aarde neemt de maan de vorm van een fijne sikkel aan. Deze periode kenmerkt zich door groei, opbouw en hernieuwde kracht.
Fase 3 is die van de Volle Maan. De maan heeft haar reis rond de aarde voltooid, en toont zichzelf van haar meest heldere, glorieuze kant. Het is een zeer invloedrijke fase, waarbij heel wat impulsen op aarde worden versterkt.
De 4de fase is de Afnemende Maan. De schaduwzijde van de maan duikt weer op terwijl ze verder reist. Je voelt de krachten in de natuur afnemen. Deze Maan is geschikt om zaken af te stoten of af te sluiten.
Persoonlijk vind ik de Nieuwe (of donkere) Maan een heel interessante en ook intense maan.
Haar kracht is nu op haar laagste punt en neemt als het ware een adempauze.
Wij mensen zijn tijdens deze fase vaak een beetje van ons stuk omdat we weten en voelen dat er verandering op komst is. En zoals je weet houden wij van onze gewoonten en kunnen velen van ons niet zo goed om met veranderingen. Ook het feit dat we de maan niet kunnen zien maakt ons vaak onrustig.
Deze donkere maan is uitermate geschikt om te mediteren.
Terwijl we dit moment nemen voor onszelf om te reflecteren, inzichten te laten bezinken en te vertragen komen we op die manier terug tot onszelf.
Deze periode is ook zeer geschikt om plannen te maken, een nieuw project of goede voornemens te beginnen, wensen uit te spreken, te vasten of te detoxen.
Terwijl we de energie van de volle maan gebruiken om los te laten, is een nieuwe maan het uitgelezen moment om te vertragen en “uit te nodigen”.

Mijn verhaal
Ik heb een hele lange periode in mijn leven veel stress ervaren dat uiteindelijk heeft geresulteerd in een burn-out, een (2de) scheiding en kort daarna een 2de burn-out.
De enige plek waar ik nog enigszins tot rust kwam en kon landen was wanneer ik bij de paarden was. Daar gewoon zitten, midden in de weide of in hun schuilstal, aanwezig zijn tussen hun rustgevende energie. Dat gaf me net genoeg om door te gaan. Dag in en dag uit.
Maar bij de paarden zijn, dat gaf rust, helderheid en veiligheid. Dat is mijn eerste aanraking met meditatie.
Na mijn scheiding en tijdens mijn 2de burn-out vond ik het steeds lastiger om de energie te vinden om bij te paarden te zijn en ik beperkte me een tijd lang tot enkel de hoogstnoodzakelijke verzorging.
Het beetje draagvlak dat ik toen nog had leek stilaan ook te verdwijnen.
Uiteindelijk ben ik bij een coach terecht gekomen die me stilaan terug naar connectie met mezelf begeleide door middel van oa. meditatie. Hij zei dat ik meditatie moest zien als het trainen van mijn geest en mijn gedachten. Dat was nodig want ik had een heel sterke mind die zich de afgelopen jaren met allerlei onwaarheden voedde. De kracht van herhaling zorgde ervoor dat ik heel wat van deze onwaarheden ben gaan geloven.
Vanaf het moment dat ik bewust voor stilte koos en ik terug keerde in mezelf (= mediteren) zijn deze onwaarheden en overtuigingen beginnen afbrokkelen.
Daarom ben ik me verder gaan verdiepen in de voordelen en valkuilen van mediteren.


Wat is mediteren?
Veel mensen denken dat meditatie iets is dat je “doet”. We spreken het ook zo uit. “Ik heb een meditatie gedaan”.
Eigenlijk klopt dit in essentie niet. Meditatie is een “staat van zijn” dat je bereikt door bv stil te zitten op een meditatiekussen en naar binnen te keren.
Nu meditatie steeds meer aan bekendheid wint wordt het woord “mediteren” als werkwoord gebruikt en dan kan ik me vinden in de volgende definitie: “Meditatie is een techniek om de geest te laten rusten en een bewustzijnsstaat te bereiken die totaal verschilt van de normale waaktoestand. Het is het middel om alle niveaus van onszelf te doorgronden en uiteindelijk het centrum van bewustzijn in onszelf te ervaren.”
Meditatie is dus een natuurlijke manier om je geest te ontdekken en te trainen. Het trainen van onze geest en onze gedachten is allesbehalve eenvoudig en vraagt veel oefening.
De hele dag door krijgen we allerlei prikkels (geluid, licht, gevoelens, geuren, …) binnen dat ons brein dient te verwerken. Dat vraagt ontzettend veel energie. Meditatie zorgt voor de nodige (extra) rust voor je gedachten en je geest.
Meditatie werkt door je meer bewust te laten worden van jouw gedachten en de emoties die je ervaart.
Meditatie op zich lost jouw problemen niet op, maar verandert je houding ten opzichte van deze problemen. Wat meer ontspanning en helderheid brengt.
Als je wat meer ervaring hebt met mediteren gaat het meer om de ware aard van deze gedachten te observeren en te leren begrijpen. Je gedachten zijn er nog wel, maar je neemt ze niet langer persoonlijk en je laat je er niet meer door leiden.
Ze zijn er, je bent je ervan bewust dat ze er zijn en je hebt er vrede mee. Wat deze gedachten ook mogen zijn.
Mediteren is niet iets dat je leert, onder de knie krijgt en klaar. Je kan ook niet goed of fout mediteren. Het is eerder een levensvisie waardoor je meer bewustzijn creëert en je leert je ware potentieel in te zetten.


Waarom is meditatie goed voor jou?
Sommige mensen schilderen mediteren nogal gemakkelijk af als te zweverig.
Dat is jammer want er zijn tal van voordelen die wetenschappelijk werden onderzocht.
Zo kan meditatie depressie voorkomen en creëert het een meer emotionele balans.
Mediteren zorgt ook voor meer concentratie en focus.
Het vermindert ook angstgevoelens en boost jouw immuunsysteem.
Daarnaast verlaagt meditatie ook je bloeddruk en zorgt voor een betere slaap, waardoor je meer energie krijgt en je je gelukkiger voelt.




Heb je zin om samen met mij en andere gelijkgestemden te vertragen en onze energetische kracht te bundelen om datgene uit te nodigen wat we werkelijk willen in ons leven?
Dan nodig ik jou van harte uit om met ons mee te mediteren.
Wanneer?
Zaterdag 21 januari
Maandag 20 februari
Dinsdag 21 maart
Woensdag 19 april
Telkens om 20u