Agenda

Haal meer uit jouw coachingtraject


Wanneer je naar een coach gaat voor ondersteuning bij jouw uitdaging(en), dan wil je daar uiteraard zoveel mogelijk uithalen. Daarom volgen hieronder speciaal voor jou enkele tips.

1. Wees voorbereid

Voorbereiding is in veel gevallen het halve werk. Dat is bij een coachingsessie niet anders. Neem voor het gesprek de tijd om na te denken over wat je uit de komende sessie wil halen. Wat heb je meegenomen uit de vorige sessie? Welk punt wil je graag deze keer met jouw coach bespreken en welk resultaat zou je vandaag graag bereiken?

2. Focus

Laat je tijdens het gesprek niet afleiden. Reserveer deze tijd voor jezelf (bouw een marge in na de sessie) en zet dus je GSM uit.

3. Duidelijkheid

Zorg ervoor dat de dingen die gezegd worden voor jou duidelijk zijn. Wees niet tevreden met veronderstellingen (“mijn coach bedoelt waarschijnlijk dat …“). Stel vragen als er iets niet duidelijk is, net zolang tot het voor jou kristalhelder is. Hetzelfde geldt trouwens voor eventueel huiswerk dat je meekrijgt. Wees ook duidelijk in de zorg voor jezelf. Als je iets nodig hebt, geef dat dan duidelijk aan. Zorg voor jezelf.

4. Vertraag

Een coachingsessie is tijd die helemaal voor jou is. Neem deze tijd. Probeer ze er niet door te jagen, er is geen haast. Je mag best de tijd nemen om na te denken over iets, of om nieuwe inzichten te laten bezinken.

5. Wees eerlijk

Hoe moeilijk het ook kan zijn, wees eerlijk tijdens een sessie. Het is net hier, in de beslotenheid en de veiligheid van het gesprek dat je wanhoop, frustratie, verdriet, falen, maar ook succes, blijdschap en geluk mag toelaten. Het gaat over jou en over wat jij voelt. Dit kunnen toelaten helpt je sneller vooruit in jouw proces (ook als dat in eerste instantie niet zo aanvoelt).

6. Reflecteer

Neem na elk gesprek even tijd om een korte samenvatting neer te schrijven. Noteer jouw vraag of het punt dat besproken werd en noteer de belangrijkste inzichten die je meeneemt uit de sessie.

7. Neem actie

Tijdens de gesprekken ontstaan inzichten en bedenk je welke stappen je gaat zetten. Voer deze uit! En als je huiswerkopdrachten mee kreeg, ga daar mee aan de slag. Als jij geen actie onderneemt, dan zal er heel waarschijnlijk ook niets veranderen. Jij hebt de sleutel van jouw groeiproces in handen.

Heb jij nog een tip die jou geholpen heeft? Voel je dan vrij om ze te delen met ons via het contactformulier op deze website.